Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

εκείνη...

Γλυκειά, χαριτωμένη ειρηνική, σεμνή, απαλή και ευαίσθητη, στοργική, αγαπητή, πρόσχαρη φιλόξενη...μάνα, σύζυγος, κόρη και αδελφή।
Εκείνη μια αγκαλιά να χωρέσει ότι αγαπά, να προστατέψει, να φροντίσει, να συγχωρέσει।

Η αρχή της ζωής, η ίδια η δημιουργία είναι η γυναίκα।
Η ιστορία της μέσα στους αιώνες πάντα χαραχτηρίζεται απο αγάπη και στοργή, αγώνες θυσία, θέληση και εργατικότητα।
Είναι η προσωποποίηση της καλαισθησίας। Με όσα μέσα διαθέτει προσπαθεί πάντα να είναι όμορφη και θελκτική।
Είτε φοράει γόβες , είτε απλό σανδάλι, είτε φοράει ένα πανάκριβο φόρεμα είτε ένα απλό τζιν είναι τέτοια η φύση της που το αναδεικνείει και τη γοητεύει! Η γυναίκα ότι σωματότυπο και να διαθέτει είναι όμορφη!Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες!Η καθε μία έχει ξεχωριστή ομορφιά!
Λάτρις των λουλουδιών, της εκδρομής και της ποίησης। Ο ρομαντισμός είναι στη φύση της και δε θα την άφηναν ποτέ ασυγκίνητη τα λόγια αγάπης και έρωτα απο τον άνθρωπο που αγαπάει!Η γυναίκα τους χτες με τους κορσέδες και την προσωπική συστολή με τη γυναίκα του σήμερα με το αυτοκίνητο και τη θέση σε πολυεθνική έχουν πολλές διαφορές όπως είναι φυσικό αλλά και πολλά κοινά όπως η σταθερή και αυτονόητη αγάπη στα παιδιά τους.


Μητέρα στοργική, υπερπροστατευτική।
Εννέα μήνες φέρει μέσα της το θαύμα της δημιουργίας! Οι οδύνες του τοκετού είναι ανεπαίσθητοι, τίποτα, παρελθόν όταν αντικρίσει το παιδί της !Απο εκείνη τη στιγμή στο κόσμο υπάρχει εκείνη και το μωρό της! Στα μάτια του παιδιού της βλέπει όλο το κόσμο!!
Το στήθος της είναι η πρώτη του τροφή, το πρώτο δώρο της.
Δίπλα στη φούστα της θα κάνει τα πρώτα του βήματα , ένα πρωινό θα της χαμογελάσει και θα πει τη πρώτη του λέξη।
Όταν αρρωστήσει εκείνη θα είναι στο προσκέφαλο του, όταν πέσει και χτυπήσει θα είναι εκεί να το παρηγορήσει και να φροντίσει τη πληγή।
Θα του μάθει τα πρώτα του γραμματάκια και θα καμαρώνει να το βλέπει κάθε μέρα να μαθαίνει το κόσμο.




Σύζυγος , σύντροφος του άντρα σε κάθε δυσκολία। Η γυναίκα ποτέ δε σκέφτεται τι θα πάρει αλλά τι θα προσφέρει στον άνθρωπο που αγαπάει।Δωτική στον έρωτα।Όταν ερωτευτεί κάνει τον άλλο κομμάτι του εαυτού της।Όταν αγαπήσει γίνεται ο άλλος ο κόσμος της, ο αποδέκτης της αγάπης της είναι ο αποδέκτης της ψυχής και του σώματος της.Είναι πάντα εκεί να φροντίσει, να συμπαρασταθεί στον πατέρα των παιδιών της ।

Το σπίτι της ήταν ανέκαθεν το βασίλειο της!Ακόμα και σήμερα η εργαζόμενη γυναίκα πάντα φροντίζει να είναι το σπιτι της καθαρό και όμορφο για την οικογένεια της!
Οι δουλειές του σπιτιού παρόλο που μοιράζονται σε αρκετά σπίτια στα μέλη της οικογένειας, η γυναίκα αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος αυτών।
Έτσι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο καλείτε να είναι εργαζόμενη, νοικοκυρά, μητέρα και σύζυγος!
Όταν συναντά την υποστύριξη των δικών της ανθρώπων είναι χαμογελαστή και ευτυχισμένη παρόλο το δύσκολο ρόλο που έχει αναλάβει.
Οι μέρες που ζούμε άλλωστε επιβάλλουν την εργασία και των δύο!



Η θέση της στη κοινωνία δεν ήταν πάντα όπως σήμερα।
Η γυναίκα (του δυτικού κόσμου) έδωσε αγώνες να αποδείξει ότι είναι ίση με το ''ισχυρό'' φύλλο।



Ο φεμινισμός σαν κίνημα σαν τη σπίθα θέριεψε και σαν φωτιά παράσειρε πολλές γυναίκες στη θέρμη του। Δεν μάχονταν τους άντρες τους, μάχονταν το κατεστημένο ζητώντας τα δικαιώματα τους.
Η γυναίκα απέδειξε πως μπορεί να είναι και μάνα, και σύζυγος αλλά και εργαζόμενη।



Με τα χρόνια οι άνδρες τη δέχτηκαν ως ίση και μπόρεσαν να συνυπάρξουν και ως συνάδελφοι στον ίδιο χώρο εργασίας।
Η γυναίκα με δυναμισμό μπήκε στη πολιτική, στην επιστήμη, μα δεν έπαψε στιγμή να είναι παρούσα στο σπίτι της και στα παιδιά της।






Αυτό που αποτελεί πληγή είναι η θέση που έχει ακόμα και στις μέρες μας η γυναίκα της Ανατολής।
Εκεί η γυναίκες πέφτουν θύματα των αντρών οι οποίοι τις αντιμετωπίζουν σαν πλάσματα ενός κατώτερου Θεού।
Εκεί η γυναίκα γίνεται θύμα βίας, λιθοβολείται για μοιχεία , κρύβει τα μαλλιά της σε μαντήλες , τα χείλη της και όλα τα σημεία του σώματος της εκτός απο τα μάτια।
Αποτελούν ιδιοκτησία του πατέρα και έπειτα του συζύγου ττους που μπορεί να τις μεταχειριστεί όπως εκείνος ορίζει।
Αυτή η φαλοκρατική στάση καλά κρατεί ενώ στο δυτικό κόσμο αυτό η γυναίκα μπόρεσε να το αποτρέψει।
Εκείνο που αποτελεί έκγλημα δε είναι η επέμβαση της κλειστής κοινωνίας κάποιων φυλών στην Αφρική , στην γυναικεία σεξουαλικότητα।
Εκεί συμβαίνουν ακόμα και σήμερα κλειτεριδεκτομές προκειμένου να αποκόψουν τη γυναίκα απο την υδονή και την ευχαρίστηση της σεξουαλικής συνεύρεσης।
Επιπρόσθετα συναντάμε φαινόμενα επέμβασης και στην εξωτερική εμφάνιση ειδικά στη Κίνα που φορούν στα μικρά κοριτσάκια ειδικά παπούτσια που δεν θα επιτρέψουν στη πατούσα του κοριτσιού να μεγαλώσει φυσιολογικά αλλά θα την κρατήσει ατροφική σύμφωνα με τα πρότυπα ομορφιάς του τόπου!
Πως παρεμβαίνει έτσι ο άνθρωπος στην ίδια του τη φύση!
Θαρρείς και ακόμα η γυναίκα τιμωρείται στο όνομα της Εύας!

Πέρα όμως απο τις χώρες που προανέφερα , ακόμα κι αν η γυναίκα της δύσης κατάφερε να δείξει ένα δυναμικό πρόσωπο στη κοινωνία , δεν σταματά να πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας। Στην Ελλάδα συγκεκριμένα μια στις τρεις γυναίκες αναφέρει ξυλοδαρμό απο το σύζυγο της॥και σίγουρα θα υπάρχουν εκείνες που δεν τολμούν να μιλήσουν।

Η βία στην οικογένεια έχει διάφορες μορφές. Ασφαλώς, η πιο φανερή και η πιο επικίνδυνη μορφή βίας είναι η σωματική. Παρόλα αυτά, μορφή βίας μπορεί να είναι και η ψυχολογική.

Αυτό το συναντάμε

  • Όταν ο άντρας ελέγχει την κάθε κίνηση της συζύγου του και κατακρίνει τις σχέσεις της με τους άλλους ανθρώπους.
  • Όταν την απομονώνει κοινωνικά από φίλους και συγγενείς
  • Όταν συστηματικά την ταπεινώνει και την υποτιμά, την εκβιάζει και την εξευτελίζει
  • Όταν την απειλεί ότι θα της πάρει τα παιδιά
  • Όταν την διαβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και ότι χωρίς αυτόν δεν πρόκειται να τα βγάλει πέρα

Η βία μπορεί να έχει παράλληλα σχέση με τα οικονομικά
  • Όταν ο άντρας θέλει να έχει τον έλεγχο των εσόδων και των εξόδων της συζύγου του
  • Όταν θέλει να διαχειρίζεται εκείνος τα έσοδα της
  • Όταν θέλει τη σύζυγο του να είναι οικονομικά εξαρτημένη από αυτόν


Οι άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Απλώς, αυτοί που ανήκουν στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, έχουν τον τρόπο να καλύπτονται.

Οι γυναίκες δεν κακοποιούνται μόνο από άνδρες που πίνουν ή έχουν πρόβλημα αλκοολισμού. Ούτε βέβαια, όλοι οι άνδρες που πίνουν κακοποιούν τις συντρόφους τους. Το ποτό προσφέρει απλώς, ένα καλό άλλοθι για να απαλλαγούν από την ευθύνη τους. Αν ένας μεθυσμένος κάνει οποιαδήποτε άλλη εγκληματική πράξη δεν απαλλάσσεται αλλά τιμωρείται από το νόμο


Η σωματική βία φτάνει έως το βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση, σε ορισμένες περιπτώσεις και το φόνο.

Στην Ελλάδα, μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύματα τωρινού ή πρώην συντρόφου τους, ενώ μία στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού, τουλάχιστον μια φορά, από τον άνδρα της.


Οι άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα। Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών Αθήνας, οι απόφοιτοι τεχνολογικής εκπαίδευσης έρχονται πρώτοι στη σωματική κακοποίηση, σε ποσοστό που φτάνει το 100%, ενώ ακολουθούν αυτοί της πανεπιστημιακής।Η συμπεριφορά του δράστη αποδίδεται καταρχήν σε κοινωνικά αίτια, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις οφείλεται σε ψυχοπαθολογικά προβλήματα।

Οι γυναίκες κάνουν πολλές προσπάθειες να σταματήσουν να είναι θύματα βίας।Υπάρχουν αρκετές που η αγάπη τους (τραγική ειρωνία)για το θύτη δεν τις αφήνει να μιλήσουν στις αρχές।Πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν και καταλήγουν να αυτο-απομονώνονται Κυριεύονται από αισθήματα ντροπής και ενοχής, αισθάνονται οι ίδιες υπεύθυνες για ό,τι τους συμβαίνει।

Όποιος γνωρίζει μια γυναίκα που κακοποιείται από τον άνδρα της, πρέπει να την ενθαρρύνει και να την προτρέψει να σταματήσει να το δέχεται, να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς και να απευθυνθεί στην αστυνομία. Ακόμα και αν οι αστυνομικοί τη συμβουλέψουν να μην προχωρήσει και να συμβιβαστεί με τον άνδρα της (διότι έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια περιστατικά) δεν πρέπει να το κάνει. Το πρόβλημα σχεδόν ποτέ δεν λύνεται από μόνο του

Επιπρόσθετα η γυναίκα αρκετές φορές γίνεται θύμα εκμετάλευσης ανδρών που τις οδηγούν στη πορνεία। Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναφορές πως εκείνος που τις υποκίνησε ήταν ο ίδιος ο σύζυγος τους!

Πόσο ανόητος μπορεί να γίνει ο άνθρωπος! Θα πίστευε κανείς πως εναντιώνεται στην ίδια τη ζωή। Όχι δεν είναι μόνο ηθικό το ζήτημα είναι κάτι πιο σημαντικό είναι ζήτημα ζωής και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων।

Η βία γεννάει βία και ο κύκλος αυτός δε κλείνει μέχρι να μας καταπιεί।

Αν δεν έχετε γνωρίζει τη πραγματική θλίψη, τη πραγματική δυστυχία κοιτάξτε τα μάτια μιας γυναίκας που έχει βασανιστεί, έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού και εκμετάλευσης।

Αν πάλι δεν έχετε γνωρίσει τη πραγματική στοργή και αγάπη κοιτάξτε τα μάτια της μητέρας σας, της αδελφής σας, της αγαπημένης σας γυναίκας।










Δεν υπάρχουν σχόλια: